تمکین چیست؟ تمکین زوجه و ارتباط آن با عدم پرداخت مهریه

تمکین از زوجه اجباری نیست

تمکین چیست؟

بعد از ثبت نکاح، زن و مرد نسبت به یکدیگر حقوق و وظایفی پیدا می‌کنند از این رو می‌توان گفت تمکین به معنای عمل کردن به وظایف زناشویی از سوی هر کدام از زوجین می‌باشد. با این وجود در صورتی که هر کدام از زوجین به مسئولیت‌ها و وظایف خود در زندگی زناشویی عمل نکند به موجب آن حقی برای دیگری ایجاد می‌شود. واژه تکمین در معنای لغوی به الزام اشاره دارد و از نظر معنایی در نکاح می‌توان گفت تمکین به معنی الزام به انجام وظایف زناشویی در طول زندگی مشترک است.

با وجود اینکه مطابق با اذهان عمومی تمکین تنها برای وظایف زن نسبت به زندگی به شمار می‌آید، می‌توان گفت محدود کردن واژه تمکین کاری اشتباه است و باید به مرد و زن نسبت داد. اما لازم است بدانید در مؤسسه حقوقی حقستان بهترین وکیل پایه یک دادگستری می‌تواند در زمینه پرونده‌های عدم تمکین و نشوز در کنار زوجین بوده و از حق آن‌ها نیز دفاع کند. مشاوره حقوقی کیفری یکی از بهترین خدمات حقوقی حقستان در این زمینه حقوقی می‌باشد. در این مقاله به تمامی امور حقوقی مربوط به تمکین یا عدم تمکین زن و مرد می‌پردازیم. برای دریافت اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

در قانون مدنی توضیحی درباره معنای تمکین ارائه نشده است اما آنچه مبنای تعریف حقوقدانان در خصوص واژه ی تمکین قرار گرفته است دو ماده ذیل می باشد:

  • ماده ۱۱۰۵ قانون مدنی: در روابط زوجین ریاست خانواده از خصائص شوهر است.
  • ماده 1114 قانون مدنی : زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند سکنی نماید مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد. در مورد مسائل مهم حوزه خانواده با وکیل در ارتباط باشید و مشاوره کافی را از ایشان بگیرید.

عدم تمکین به چه معناست؟

عدم تمکین یا نشوز به معنی عدم انجام وظیفه زن یا مرد نسبت به دیگری در زندگی مشترک است. به صورت کلی می‌توان گفت عدم تمکین به معنی عدم انجام وظایف هر یک از زوجین نسبت به دیگری است که می‌تواند آثار مخربی را برای هر کدام از آن‌ها در طول زندگی مشترک در پی داشته باشد.

تمکین در لغت به معنای تن دادن و در تعابیر حقوقی، قیام زن به ادای وظایف زوجیت در مقابل شوهر است. در واقع زن از انجام تعهدات زنانه خود سر باز می زند. واژه تمکین در قانون مدنی عیناً نیامده است و تعریف نیز نشده است. ولی در ماده ۴ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ از این واژه استفاده شده است.

تمکین چیست

انواع تمکین کدام‌اند؟

شاید از خود بپرسید که تمکین چه مفهومی دارد و چند نوع بیان شده است. به طور کلی تمکین را می‌توان به دو نوع تمکین عام و تمکین خاص تقسیم بندی کرد.

  • تمکین عام به معنای اطاعت از شوهر در کلیه زندگی و مسایل مشترک است.
  • تمکین خاص ناظر بر روابط خاص زناشویی و آمیزش جنسی میان زوجین است. به عبارتی دیگر اطاعت پذیری زن از شوهر خود درباره ی مسائل جنسی به طور متعارف است که برخی حقوقدانان گاها ان را به عبارت تمکین جنسی تعبیر می‌نمایند.

زن موظف به تمکین از شوهر است، مگر اینکه تمکین برای وی ضرری داشته باشد. در این موارد، زن می‌تواند از اجرای تمکین صرف نظر کند. به عنوان مثال، اگر تمکین برای زن ضرر مالی، جانی یا حیثیتی در پی داشته باشد، زن از اجرای تمکین معاف است و در برخی موارد می‌تواند در صورت عدم پرداخت مهریه، از حق حبس خود استفاده کند و تمکین نکند.

تمکین شامل چه مواردی می‌شود؟

باتوجه به اینکه تمکین می‌تواند به دو صورت عمومی و خصوصی قابل اجرا باشد می‌توان گفت انواع مصادیق این دو نوع تمکین به صورت زیر است:

برقراری رابطه جنسی در صورت درخواست مرد مگر به شرط داشتن عذر شرعی، اطاعت از دستورات مرد به عنوان رئیس خانه در تمامی امور اداره خانوادگی و همچنین معاشرتی، همکاری با مرد در تربیت فرزندان، عدم اشتغال زن به مشاغلی که مرد راضی به آن‌ها نیست مگر به حکم داشتن حق شغل به عنوان شروط ضمن عقد، عدم حق تحصیل در صورت نارضایتی مرد مگر به شرط داشتن حق تحصیل، عدم ترک خانه مرد مگر به شرط داشتن حق انتخاب منزل، آمادگی برای فرزندآوری مگر به شرط داشتن حق فرزند در شروط ضمن عقد و غیره.

در هرکدام از موارد در صورتی که زن به وظایف خود عمل نکند حکم او عدم تمکین و نشوز است. باید بدانید مطابق با مصادیق تمکین برای زن، مرد نیز وظایفی دارد که باید به آن‌ها عمل کند مانند رفع نیاز جنسی زن، تأمین رفاه مالی، حضور در خانه و خانواده، همکاری در تربیت فرزندان و غیره.

تمکین در طلاق چیست؟

تمکین به معنای اطاعت زن از همسر در روابط زناشویی است و در قوانین اسلامی نیز به عنوان یکی از وظایف زن در این ارتباط ذکر شده است. در صورتی که زن به تعهدات خود در این زمینه عمل نکند، مرد می‌تواند به دادگاه درخواست طلاق را تقدیم کند. به عبارت دیگر در این حالت، عدم تمکین زن می‌تواند یکی از دلایل طلاق باشد. اما لازم به ذکر است که در طلاق، عوامل متعددی در نظر گرفته می‌شود و عدم تمکین تنها یکی از آنهاست. در نظر داشته باشید که بعد از طلاق و در طول مدت عده نیازی به تمکین نیست.

عدم تمکین زن به چه معنا است؟

تمکین به وظایف زوجین در روابط زناشویی اشاره دارد و در صورت عدم انجام آن، زن ناشزه می‌شود و برخی عواقب مانند محرومیت از نفقه را برای او به دنبال دارد. در صورت عدم تمکین زن، مرد می‌تواند از پرداخت نفقه به زن صرف نظر کند و با تقدیم دادخواست الزام به تمکین، از دادگاه اجازه ازدواج مجدد یا درخواست طلاق را بگیرد. همچنین، در شرایطی که تمکین برای زن ضرری داشته باشد، می‌تواند از آن صرف نظر کند و ناشزه نباشد، مانند بیماری مقاربتی مرد یا ضرر مالی و جانی به زن. یکی دیگر از شرایط معافیت از تمکی، عدم پرداخت مهریه مطالبه شده زن است که او می‌تواند از حق حبس خود استفاده کرده و ناشزه نیز نباشد.

آثار عدم تمکین زن

طرفین مسئول اجرای تمکین هستند و عدم اجرای آن تبعاتی برایشان دارد. عدم تمکین در ارتباط زناشویی عواقبی مانند محرومیت زن از دریافت نفقه، طلاق و جایگزینی همسر جدید برای مرد دارد. در صورتی که مرد وظایف خود را انجام ندهد، زن می‌تواند حکم طلاق بگیرد. برای اثبات عدم تمکین، دادخواست الزام به تمکین به دادگاه خانواده ارائه می‌شود و در صورت تأیید، مرد می‌تواند از پرداخت نفقه نیز اجتناب کند.

شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن

در صورتی که مرد با ارائه دادخواست الزام به تمکین به دادگاه خانواده بتواند عدم تمکین و نشوز زن را به اثبات برساند آنگاه دادگاه به او حق طلاق یا ازدواج مجدد را می‌دهد و در چنین شرایطی مرد ملزم به پرداخت نفقه، اجرت المثل یا حتی تقسیم اموال با زن نیست. باید در نظر داشته باشید که مرد می‌تواند حتی بدون طلاق دادن زن خود، همسر دیگری را برای خود انتخاب کند.

تمکین چیست

مدت زمان عدم تمکین زن

مرد برای اثبات نشوز و عدم تمکین همسر خود در دادگاه خانواده نیازمند مدارک و اسنادی دال بر این واقعه است. مدت زمان عدم تمکین می‌تواند یکی از این مدارک باشد. در شرایطی که زن در مدت زمان معقولی زندگی مشترک و خانه و خانواده خود را ترک کند و مرد به دادگاه عدم تمکین شکایت کند، باید با ارائه دلایل کافی، این موضوع را اثبات کند. در غیر این صورت، حتی اگر زن مدت طولانی‌ای تمکین نکرده باشد، مرد نمی‌تواند از مزایایی مانند گرفتن حکم اجازه ازدواج مجدد یا طلاق و عدم پرداخت نفقه استفاده کند. بنابراین، اثبات عدم تمکین زن با ارائه مدارک محکم، بالاتر از مدت زمان عدم تمکین قرار دارد. یکی از مدارک اثبات عدم تمکین، اقرار زن به این عمل است.

مهریه زن در صورت عدم تمکین

بهتر است بدانید که مهریه به عنوان حق زن از ازدواج خود و پشتوانه او در زمان طلاق یا فوت زوج می‌باشد و بعد از ثبت نکاح و ثبت مهریه این مبلغ در مالکیت اوست و هیچ دلیل و شرطی نمی‌تواند آن را از مالکیت زن خارج کند. بنابراین حتی با وجود عدم تمکین و حکم نشوز برای زن، مرد ملزم به پرداخت مهریه اوست.

عدم تمکین مرد به چه معنا است؟

پس از ثبت عقد نکاح، زن و مرد وظایفی را نسبت به هم و زندگی مشترک به عهده دارند و در صورتی که این وظایف انجام نشود، عواقب حقوقی برای هر یک از آن‌ها به دنبال خواهد داشت. مرد نیز موظف به انجام وظایف زناشویی و حسن معاشرت با همسر خود هست و در صورتی که این وظایف را انجام ندهد، به او ناشز گفته می‌شود. در صورتی که مرد نفقه زن را به عنوان یکی از وظایف خود پرداخت نکند، زن می‌تواند از او شکایت کیفری کند و در صورت ادامه، مرد محکوم به حبس خواهد شد. همچنین، در صورتی که عدم حسن معاشرت با زن شرایط غیر قابل تحملی را برای او ایجاد کند، زن می‌تواند حکم طلاق عسر و حرج بگیرد.

همه چیز درخصوص الزام به تمکین زوجه و ارتباط آن با عدم پرداخت مهریه

تمکین زوجه و ارتباط آن با عدم پرداخت مهریه یکی از موضوعات پر بازدید فضاهای جستجویی است. در این مقاله قصد داریم تا با بررسی مبانی و مباحث تمکین زن از شوهر و آثار عدم تمکین زوج و زوجه و ارتباط آن با پرداخت مهریه توسط مرد به زن اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم تا ضمن بررسی اصول و قواعد حاکم بر آن اطلاعاتی در این خصوص در اختیار شما قرار دهیم.

منظور از دادخواست الزام به تمکین زوجه از همسر خود چیست؟ آیا ضمانت اجرا هم دارد؟

در صورت عدم تمکین زن از همسر خود چه در تمکین عام که ناظر بر مسائل کلی زناشویی و چه درباره ی تمکین خاص که عملا ناظر بر مسایل جنسی می باشد. شوهر یا وکیل او میتواند در این خصوص علیه زوجه یا همسر خود دادخواست الزام به تمکین دهد و در این خصوص تفاوتی میان تمکین عام و یا خاص نمی‌باشد.

این دادخواست از طرف خود اصیل یا شوهر و یا وکیل رسمی دادگستری او، ابتدا در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت گردیده و در دادگاه خانواده محل اقامت زن طرح می‌گردد. البته بهتر است قبل از طرح دعوا علیه زوجه  اظهارنامه‌ای مبنی بر تمکین او برایش ارسال گردد و پس از ان اقدام به طرح دعوا گردد.

شایان ذکر است مبنا و زیر ساخت تمکین زوجه یا زن از همسر رسمی، شرعی و قانونی خود تهیه مسکن مناسب و اسباب و لوازم زندگی در حد استطاعت مرد و در حد عرف است زیرا گاها شاهد این هستیم که زوجه با ادعای عدم وجود مسکن مناسب از طرف زوج، ادعای شوهر رد خواهد گردید. پس حتما قبل از طرح دعوا در این خصوص با وکلای مجرب مشورت نمایید.

تمکین زوجه

 رد ادعای هر یک از طرفین در دادخواست الزام به تمکین

از آنجایی که ارای صادره در خصوص الزام زوجه به تمکین در دادگاه بدوی خانواده قابلیت اعتراض دارد. هر یک از طرفین اعم از زوج یا زوجه می تواند پس از ابلاغ و دریافت رای بدوی چنانچه رای به ضرر او صادر شده بود در فرجه‌ی عادله ی 20 روزه با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی با همراه داشتن دادنامه بدوی صادره از دادگاه خانواده و لایحه‌ی اعتراضی در قالب دادخواست تجدید نظر خواهی نسبت به اعتراض به این رای اقدام نمایند.

در خصوص این موضوعات می‌توانید دست به دامان وکیل طلاق پایه یک دادگستری شوید. رای صادره از دادگاه تجدید نظر در این خصوص قطعی می باشد. توصیه می گردد از انجایی که این گونه دعاوی مبنا و زیر ساخت دعوای اصلی در دادگاه مربوط به طلاق هریک از طرفین اعم از زوج یا زوجه است و ازاین راه ممکن است به مشاجره منجر شود.

پس از صدور رای بر مبنای الزام زوج به تمکین چه کسی ضامن اجرای این رای از طرف زن برای مرد خواهد بود؟

چنانچه درخواست الزام زوج به تمکین از زوجه صاره در دادگاه بدوی و یا دادگاه تجدید نظر از این رای قطعی گردد و رای به نفع شوهر باشد پس از درخواست زوج و یا وکیل قانونی او نسبت به صدور اجراییه ر این خصوص هیچ قوه‌ی قاهره و یا ضمانتی برای حضور زوجه در محل سکونت زوج و تمکین از او چه تمکین خاص و چه تمکین عام وجود ندارد.

تنها ضمانت این رای این است که چنانچه پس از قطعی شدن رای زوجه نسبت به تمکین از زوج و همسر قانونی و شرعی خود وقعی ننهد ناشزه محسوب می گردد و زوج می‌تواند با اعلام نشوز زن او را ناشزه کند و از مزای ناشزه بودن آن استفاده نماید.

سؤالات قاضی در جلسه تمکین به همراه پاسخ

توضیح داده شد که تمکین زن به دو نوع تمکین خاص و تمکین عام تقسیم می‌شود. در صورت عدم ایفای وظایف زناشویی، مرد می‌تواند در دادگاه خانواده دعوای الزام به تمکین زن را مطرح کند و به دنبال حکم طلاق یا اجازه ازدواج مجدد باشد. سؤالات قاضی در جلسه تمکین می‌تواند شامل سؤالاتی مبنی بر صحت ادعا‌ها و دلایل عدم تمکین باشد. اطلاع از جنبه‌های حقوقی مختلف در مورد تمکین زن نیز در جلسه دادگاه الزامی است. می‌توان گفت از جمله این سؤالات عبارتند از:

پرسش درباره صحت ادعای مرد از عدم تمکین زن؟ پرسش درباره تمکین یا نشوز زن و شرایط ایفای نقش زن به عنوان ناشزه در طول زندگی مشترک؟ دلایل عدم تمکین از سوی زن؟ شرایط او در زندگی مشترک؟ پرسش درباره پرداخت نفقه و فراهم آوردن شرایط رفاه در زندگی از زن و مرد؟ پرسش درباره حسن معاشرت مرد با زن؟

باید بدانید پاسخ به هرکدام از پرسش‌های قاضی می‌توانید شرایط متفاوتی را در روند دادرسی پرونده ایجاد کند. در شرایطی که زن به عدم تمکین معترف باشد آنگاه حکم دادگاه به طلاق یا ازدواج مجدد برای مرد است ولی اگر زن اقرار نکند و چنین ادعایی را رد کند، مرد ملزم است به صورت قانونی با استفاده از مدارک و اسناد این ادعاوی خود را اثبات کند. اگر مرد متهم به عدم تمکین باشد در صورت اثبات این موضوع حکم قاضی به طلاق و الزام به پرداخت نفقه و مهریه است.

نکات مربوط به پاسخ به سؤالات قاضی در جلسه تمکین

از جمله مهمترین نکات مربوط به پاسخ به سؤالات قاضی در جلسه تمکین به شرح زیر است:

اگر حکم الزام به تمکین توسط قاضی صادر شود، اجباراً قابل اجرا نیست. اما عدم تمکین زن موجب عدم حق مطالبه نفقه و اجازه ازدواج مجدد به مرد می‌شود. در جلسه دادگاه مربوط به الزام به تمکین، مرد باید اثبات کند که زن از تمکین خودداری می‌کند و در صورت اثبات عدم تمکین حق او توسط قاضی نقض می‌شود. اگر زن به عدم تمکین اقرار کند باید به سؤالات قاضی در مورد دلایل این عمل پاسخ دهد. عذر موجه برای معافیت یا عدم تمکین زن می‌تواند او را از الزام به این عمل بری کرده و او را از حکم ناشزه دور می‌کند. این عذر موجه ممکن است شامل رفتار نامناسب و خشونت‌آمیز مرد، آسیب رساندن به سلامت روحی و جسمی زن، ضرر مالی برای زن، آسیب به شرأفت و حیثیت زن، اعتیاد مرد به مواد مخدر به گونه آسیب زننده، ابتلای مرد به بیماری‌های مقاربتی، عدم پرداخت مهریه عند المطالبه یا نفقه و حتی شروط ضمن عقد باشد. مرد برای اثبات عدم تمکین باید دلایل ناموجه زن را به چالش کشیده و عدم تمکین بدون دلیل شرعی و قانونی را اثبات کند.

خلاصه مطلب

در این مقاله به صورت تخصصی تمکین زن و تمامی امور حقوقی مربوط به آن را بررسی کردیم. باید بدانید که تمکین به معنی وظایفی است که زن و مرد با ازدواج نسبت به یکدیگر پیدا می‌کنند و عدم تمکین برای هر یک از آن‌ها می‌تواند حکم نشوز برای خودشان و حقوقی برای طرف دیگر را داشته باشد. مؤسسه حقوقی حق ستان افتخار این را دارد که با کمک بهترین وکیل طلاق یا وکیل مهریه و خانواده به ارائه مشاوره حقوقی طلاق، مشاوره حقوقی وصول مطالبات و مشاوره حقوقی مهریه در صورت به اجرا در آمدن پرونده عدم تمکین و نشوز در دادگاه بپردازد. البته از دیگر خدمات حقوقی حق ستان می‌توان به ارائه وکیل چک و سفته نیز اشاره کرد.

سؤالات متداول

  1. حق تمکین چیست؟

حق تمکین شرایطی را برای زن و مرد ایجاد می‌کند که در صورتی که هر یک از طرفین به وظایف خود در زندگی مشترک عمل نکند دیگری به صورت قانونی می‌تواند دادخوست الزام به تمکین را برای دادگاه ارسال کند. حق تمکین به معنای حق خواستن از همسر برای زندگی مشترک و تأمین نیاز‌های مالی و روانی است.

  1. سؤالات قاضی د رجلسه تمکین شامل چه مواردی است ؟

سؤالات قاضی در جلسه تمکین شامل سؤالاتی در مورد صحت ادعا‌ها و دلایل عدم تمکین است.

  1. نحوه پاسخ صحیح به سؤالات قاضی در جلسه تمکین چگونه است؟

نحوه پاسخ صحیح به سؤالات قاضی در جلسه تمکین باید شامل اثبات دلایل ناموجه زن برای عدم تمکین و عدم وجود دلیل شرعی و قانونی برای عدم تمکین باشد.

  1. نحوه پاسخ صحیح به سؤالات قاضی در جلسه تمکین توسط مرد چیست ؟

نحوه پاسخ صحیح به سؤالات قاضی در جلسه تمکین باید شامل اثبات عدم تمکین زن با ارائه ادله و شواهد و برجسته کردن دلایل ناموجه زن برای عدم تمکین باشد.

  1. برعلیه همسرم دادخواست الزام به تمکین داده‌ام چگونه می‌توانم در دادگاه عدم تمکین ایشان را اثبات نمایم؟

برای اثبات عدم تمکین همسر، باید با ارائه ادله و شواهد مناسب به دادگاه اثبات شود که همسر علی رغم پرداخت نفقه و فراهم کردن امکانات زندگی مشترک و حسن معاشرت، از تمکین خودداری می‌کند.

  1. ازدواج مجدد زن ناشزه امکان‌پذیر است؟

بله در صورت طلاق از همسر اول فرصت تشکیل زندگی مشترک دیگری را دارد.

  1. دادگاه تمکین چند جلسه است؟

دادگاه تمکین به عهده دادگاه خانواده است و تعداد جلسات آن بسته به شرایط پرونده متفاوت است.

  1. چگونه پرونده تمکین خود را به وکیل متخصص در دادیاب بسپاریم؟

برای سپردن پرونده تمکین به وکیل متخصص، باید با مراجعه به دادگاه خانواده و تقدیم درخواست مربوطه، وکیل خود را از میان وکلای حقوقی دادگستری انتخاب کرده و با وی تماس بگیرید.

  1. برای موضوع تمکین از چه طریقی از وکلای حق ستان مشاوره حقوقی دریافت کنیم؟

تنها کافی است از طریق شماره 02177494347 یا ۰۹۱۲۱۴۰۴۳۰۵ اقدام به ارتباط با مؤسسه حقوقی حقستان کنید.

  1. در چه صورت زن می‌تواند تمکین نکند؟

زن می‌تواند عدم تمکین خود را با استناد به دلایلی مانند رفتار بد مرد، آسیب رساندن به جسم و روان زن، ضرر مالی برای زن، اعتیاد مرد به مواد مخدر، استناد به شروط ضمن عقد و ابتلای مرد به بیماری‌های مقاربتی و عدم پرداخت نفقه اثبات کند.

 

فهرست مطالب

تماس با وکلای موسسه حقستان
جهت دریافت مشاوره با وکیل های مجرب و متخصص موسسه حق ستان با ما تماس بگیرید

تعیین وقت مشاوره در واتساپ

ترازو

فرم درخواست مشاوره

تعیین وقت مشاوره در واتساپ

مشاوره با وکلا

جهت تماس با ما بر روی شماره‌های زیر کلیک کنید

تعیین وقت مشاوره

برای گرفتن وقت مشاوره، لطفا فرم تماس زیر را پر کرده و نوع مشاوره خود رابه دقت انتخاب کنید. ساعت و روز انتخابی مشاوره پس از هماهنگی مجدد حقستان تایید نهایی خواهد شد.